Care este cea mai mare tara din lume?

cea mai mare tara din lumeStiti care este cea mai mare tara din lume? Consultati orice atlas geografic si veti vedea ca tara cu o suprafata de aproximativ 17,1 de kilometri patrati, care se intinde si in Asia si in Europa, este Rusia. Federatia Rusa, dupa cum ii este numele oficial este de departe tara cu cea mai mare suprafata, urmatoarea tara pe lista, Canada, avand abia aproximativ jumatate din teritoriul ei, cu “doar” 9 milioane de kilometri patrati.

Clasamentul tarilor il puteti vedea AICI, iar tot acolo puteti gasi si o sursa extrem de buna de informatii (in limba engleza).

Rusia si-a declarat independenta in 1991, asta dupa ce din 1917 si pana in 1991 a existat sub titulatura de Uniune Sovietica. Presedintele este Vladimir Putin, iar prim-ministru este fostul presedinte rus Dimitri Medvedev. Populatia rusa este de aproximativ 146 de milioane de locuitori, insa doar 80% dintre cei care locuiesc intre granitele acestui stat sunt rusi cu adevarat. Restul apartin din statele care au fost in fostul bloc sovietic sau din apropiere si sunt tatari, ucraineni, bielorusi, ceceni, armeni, avari, cazahi etc.

In ceea ce priveste organizarea administrativ-teritoriala, Rusia se imparte in 21 de republici, 48 de oblasturi sau regiuni, 7 kraine, 9 okruguri si o regiune autonoma. Totodata, este impartita in 88 de subiecte, care au fiecare cate 2 reprezentanti in Camera Superioara a Parlamentului.

Din punct de vedere geografic, Federatia Rusa are cel mai mare numar de vecini, avand granite cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Ukraina, Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan, China, Mongolia si altele.

In ciuda suprafetei extrem de mari si a zonelor nefavorabile pentru turism, Federatia Rusa are cea de-a 7-a economie a lumii si cea de-a 5-a a Europei, motiv pentru care este considerat atat unul dintre cei mai importanti jucatori economici capabili sa schimbe regulile economiei mondiale, cat si unul dintre cei mai de temut jucatori. E cunoscut faptul ca practicile Rusiei nu au fost intotdeauna prea ortodoxe (asta in ciuda faptului ca religia oficiala e crestinismul ortodox), conducatorii politici permitandu-si sa joace cu toate armele pe masa in cazul fiecarui conflic, indiferent de natura lui.

Vezi pe www.activinfo.ro alte curiozitati de pe mapamond.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com