Ce cântece ar trebui să asculte bebelușul meu?

Răspunsul la această întrebare este destul de amplu, având în vedere că bebelușii reacționează diferit în momentul în care sunt expuși la diverși stimuli. Însă concluzia unanimă a tuturor experților este că muzica are nenumărate beneficii în ceea ce privește dezvoltarea copiilor. Expunerea timpurie la muzică și la alte forme de artă îi va determina pe cei mici să aprecieze esteticul și arta în general. În plus, muzica dezvoltă memoria, funcțiile motorii, contribuie la schimbarea stărilor de spirit și ajută bebelușul să se conecteze mai bine atât cu propria persoană, cât și cu cei din jurul său.

Cu siguranță ai auzit de efectul Mozart, care se referă la faptul că un copil expus la muzică clasică va deveni un as în ale matematicii. Însă conform ultimelor cercetări, se pare că beneficiile muzicii clasice au fost exagerate, cel mai probabil în ideea de a determina părinții să își expună copiii la stiluri muzicale de calitate superioară. Altfel am fi fost înconjurați din toate părțile de matematicieni și numerologi.

Iată recomandările specialiștilor în ceea ce privește muzica potrivită pentru cei mici:

  • Dacă nu știai până acum, cele mai frumoase note muzicale pentru copilul tău sunt sunetele vocii tale. Chiar dacă nu ai ureche muzicală și nu știi prea bine versurile, cântă-i o melodie. Cel mic nu te va judeca și te vei distra de minune. Ba mai mult, ochii și urechile lui te vor urmări cu mare interes pentru a descoperi magia sunetelor.
  • Deschide radioul și dansează cu el în brațe. Piruetele și râsetele tale vor avea un efect amețitor și euforic, indiferent de cantecele care se vor auzi în fundal.
  • Cumpără tobe, clopoței, jucării muzicale în general. Bate cu mâinile în oale răsturnate, tigăi sau cutii. Arată-i cum să țină ritmul melodiilor. Toate acestea sunt ideale pentru a-i atrage atenția și pentru a-i smulge chicote de veselie. De asemenea, îl vor ajuta să perceapă sunetele și să le diferențieze între ele.
  • Pe lângă multitudinea de informații despre creșterea copiilor, internetul abundă de muzică pentru copii. Aceste melodii vesele vor fi însoțite cu siguranță de dansuri, cântece și multă voie bună. Toate aceste activități simultane sunt foarte utile pentru că formează și întăresc conexiunile dintre creier și corp. În plus, oricine din familie este binevenit să i se alăture.
  • Ascultați melodiile care îți plac ție. Cu condiția ca volumul să nu fie la maxim și să nu fie muzică hip hop, heavy metal sau cu sunete deranjante și haotice. În rest, fii sigură că orice cântece care te fac pe tine fericită îl vor binedispune și pe cel mic. O să descoperi uimită că fredonează și dansează pe muzică africană, latino, balade rock sau reggae.

După cum vezi, nu există un singur răspuns când e vorba de cântecele pe care e bine să le asculte copiii. Ideal e să îl expui la mai multe stiluri muzicale, pentru a avea ocazia să se acomodeze cu varietatea de sunete și ritmuri. Orientează-te după reacțiile lui și dacă observi vreo melodie care îi provoacă disconfort, elimin-o din listă și continuă cu celelalte.

Și nu uita că un copil care cântă este un copil fericit!

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com