Cele mai frecvente greseli facute la proba de traseu de catre aspirantii la permisul de conducere

greseli la traseuEmotiile pe care le au candidatii in timpul examinarii in vederea obtinerii permisului de conducere, ii tulbura determinandu-i sa comita greseli care ii depuncteaza serios sau chiar ii resping.

Emotii cauzate de neincrederea in fortele proprii, frica de examinator, teama ca vor executa unele manevre in mod inadecvat, presiunea exercitata de inregistrarea examenului, sunt motive care il fac pe candidat sa “pice” examenul auto.

Ar trebui sa ne gandim ca sustinem un examen pentru obtinerea permisului de conducere, ceea ce inseamna ca nu avem experienta, in afara orelor de condus din timpul pregatirii. Examinatorul stie lucrul acesta deci, el nu asteapta perfectiune. In schimb, se pune accent pe cunoasterea regulilor de circulatie si aplicarea acestora in trafic, dar si pe conduita preventiva a acestora.

Cele mai frecvente greseli pe care un candidat le face la examenul auto, proba practica

  1. Intersectia devine o provocare peste care multi candidati nu trec cu bine.

Sunt candidati al caror comportament la ajungerea in intersectii nu este unul adecvat. Nu reusesc sa se asigure ca au parcurs pasii necesari in astfel de cazuri.

Sfat: Inainte de a ajunge in intersectie, asigura-te ca te incadrezi pe marcajul spre destinatia dorita, inainte de asta semnalizeaza din timp, foloseste oglinzile retrovizoare, pozitioneaza-te usor folosind treapta de viteza corespunzatoare.

  1. Neacordarea prioritatii de trecere, pietonilor. Una din cele mai frecvente greseli.

Cum se poate intampla asta? Candidatul trebuie sa fie constient de faptul ca, atunci cand se apropie de o trecere de pietoni, este necesar sa incetineasca, deoarece chiar daca sa spunem ca nu se afla pietoni in momentul respectiv pe trecere, exista posbilitatea ca unii sa se pregateasca pentru traversare.

Sfat: asigura-te ca nu sunt pietoni pe trecere sau ca nu intentioneaza sa traverseze. Acorda prioritate, altfel vei fi respins.

  1. Oprirea motorului, iti rapeste un punctaj serios. O alta greseala, poate cea mai frecventa.

Este cauzata fie ca nu este folosita treapta de viteza necesara, fie se ridica prea repede pedala de ambreiaj.

Sfat: este nevoie sa ne familiarizam foarte bine cu masina, sa avem cat mai multe ore de pregatire practica si in special, sa ne stapanim emotiile. Probabil ca emotiile sunt cel mai frecvent motiv pentru care o astfel de greseala are loc.

  1. Parcarea efectuata in mod gresit.

Cele mai grele sunt considerate parcarile laterale. Si aproape sigur, este una din manevrele pe care le vei executa la examen.

Sfat: Actioneaza lent, asigura-te ca poti executa manevra, pozitioneaza-te asa cum te-a invatat instructorul auto si roteste volanul in sensul necesar unei parcari de succes. Dar, acest sfat nu te va ajuta daca nu ai deprins foarte bine manevra in timpul pregatirii practice. Asigura-te din timp ca executarea unei asemenea manevre o stapanesti foarte bine.

  1. Viteza nu este adaptata conditiilor de drum.

Sfat: Daca in timpul examenului, intalnim portiuni de drum incarcate de obstacole sau denivelari, gropi, condu cu viteza redusa. Daca in schimb portiunea pe care te deplasezi nu este problematica, daca vizibilitatea este foarte buna si nu exista restrictii, schimba treapta de viteza intr-una superioara. Examinatorul asteapta sa vada cum adaptezi treptele de viteze.
Una din greselile frecvente este situatia in care la plecarea dintr-o intersectie, uitam sa plecam cu viteza a intaia.

  1. Folosirea vitezii reduse in mod nejustificat.

Se intampla frecvent si se depuncteaza, deoarece ingreunezi traficul.

Sfat: Redu viteza doar daca este cazul.

  1. Schimbarea directiei de mers efectuata neregulamentar.

Candidatii uita sa se asigure inainte de schimbarea directiei de mers, ceea ce poate provoca un incident rutier.

Sfat: Primul pas inainte de a schimba directia, este sa te uiti in oglinda retrovizoare. Daca putem schimba directia, semnalizam si ne asiguram ca exista suficient spatiu in circulatie (se estimeaza viteza noastra dar si a celorlalti participanti la trafic, timpul estimat).

  1. Depasirea imprudenta.

Este o greseala ce te poate declara respins, daca nu o executi cand trebuie. Poate fi o capcana pentru ca examinatorul sa observe ce faci.

Sfat: este necesar sa ne asiguram ca nu exista restrictie, sa ne asiguram ca putem executa manevra, sa semnalizam si sa mentinem semnalizarea pe durata executarii manevrei.

  1. Nu comentati deciziile examinatorului decat daca le considerati incorecte.

Sfat: Nu vorbiti decat atunci cand este necesar. Daca o decizie legata de regulile de circulatie vi se pare gresita, spuneti asta si argumentati.

 1. Neacordarea prioritatii de dreapta.

Si in aceasta situatie, foarte multi candidati gresesc.

Sfat: fii prezent la orele de legislatia rutiera si discuta cu instructorul auto despre orice nelamurire.

Efectuati cat mai multe chestionare auto online. Va veti deprinde usor cu acordarea prioritatii.

Probabil ca acestea reprezinta un motiv foarte des intalnit pentru care candidatii sunt penalizati sau respinsi la examenul auto.

Invata sa le controlezi, pregateste-te foarte bine atat teoretic cat si practic. Cu cat vei avea mai multa incredere in tine, cu atat mai bine iti vei stapani emotiile.

Acorda atentie acestor sfaturi. Frecventeaza orele de legislatie rutiera. Efectueaza orele de traseu cu implicare si responsabilitate. Invata foarte bine regulile de circulatie, rezolva testele auto categoria b, c, d,e sau a in functie de categoria pentru care vrei sa obtii carnetul de sofer.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com