Cum motivezi copiii sa rezolve teste de matematica?

teste matematicaSistemul scolar din Romania are o problema clara si anume modul in care trateaza problema timpului liber la copiii cu varste fragede. Copiii intra in scoala primara si sunt pusi direct in fata conceptului de teme pentru acasa, teme ce le afecteaza timpul liber pentru joaca, modul in care copilul isi dezvolta imaginatia si creativitatea. Din acest motiv este extrem de greu pentru parinti ca in plus fata de temele pentru acasa, sa isi motiveze copiii sa rezolve si teste de matematica clasa 3 sau 4, in mod special cand aceste teste incep deja sa fie dificile si chiar un pic frustrante pentru micuti.

Este normal ca parintii sa se simta responsabili pentru modul in care copiii se descurca la scoala, este normal ca parintii sa se implice activ in probleme precum rezolvarea temelor sau clarificarea nelamuririlor cu care copiii pleaca uneori de la scoala. Pe de alta parte parintii trebuie sa evite ca aceasta preocupare sa ii transforme in persoana care strica distractia celor mici, acestia se vor simti nedreptatiti. Secretul consta in echilibrul dintre timpul liber si timpul dedicat studiului, iar unele site-uri precum www.123edu.ro au dezvoltat solutii care ii ajuta pe parinti sa triseze: prezentarea unei serii de exercitii si teste de matematica clasa 3 care pare mai mult un joc decat o sesiune de studiu. Site-urile de acest gen folosesc de obicei interfete colorate si abordeaza problema intr-un mod relaxat, cu texte haioase si probleme cu adevarat interesante. Parintii se pot inspira din acest tip de initiative pentru a crea un mediu de lucru pentru copii care sa nu ii faca sa simta ca le este rapit din timpul si asa scurt de joaca.

Secretul consta in a ii face pe micuti sa rezolve teste la matematica din proprie initiativa

Matematica pare una dintre cele mai dificile materii de indragit pentru un copil de varsta scolii primare, insa totul tine de perspectiva. Este in puterea parintilor sa schimbe atitudinea copiilor fata de teme si sesiunile de exercitii la matematica suplimentare, schimband abordarea.

1. Copiii trebuie indrumati, nu controlati. Cea mai mare greseala pe care o fac parintii atunci cand copiii nu par intocmai atrasi de ideea de a rezolva teste de matematica este incercarea de a se impune intr-un mod care face activitatea sa para o obligatie si uneori chiar o pedeapsa. Copiii trebuie motivati, iar modul in care acestia pot fi motivati difera in functie de personalitate, insa aproape orice copil va reactiona cu sentimente negative atunci cand este obligat sa se ocupe de o activitate pe care a catalogat-o drept neplacuta.

2. Abordarea corecta este de obicei descoperita doar incercand cat mai multe variante diferite. Prima abordare incercata pentru a motiva micutii sa lucreze la o materie dificila precum matematica nu este intotdeauna un succes. Sfaturi despre cum pot fi motivati copiii sunt scrise la modul general si nu se aplica intotdeauna tuturor tipurilor de personalitate. Din acest motiv, atunci cand ceva functioneaza, strategia trebuie retinuta. Nu ar fi deloc ceva ciudat pentru un parinte sa pastreze o agenda in care isi noteaza toate abordarile care au functionat pentru a motiva micutii sa lucreze in plus fara a se simti frustrati sau nedreptatiti. Abordarile care chiar genereaza entuziasm sunt in mod special importante si trebuie retinute si perfectionate de-a lungul timpului. Atentie insa, unele strategii isi pot pierde din eficienta daca sunt folosite prea des.

3. Certurile trebuie evitate cu orice pret. Din pacate problema temelor si a exercitiilor suplimentare, in mod special cand copilul incepe sa aiba dificultati la o materie precum matematica, poate degenera intr-un cerc vicios din care se iese foarte greu. Daca cei mici refuza sa rezolve teste la matematica suplimentare, pentru a intelege notiuni care le-au scapat in clasa si daca parintele reactioneaza certandu-l, nu reuseste decat sa creeze un sentiment mai puternic de frustrare in cei mici la adresa problemei respective. Orice activitate pe care un copil o asociaza cu sentimente negative este o activitate in care parintii vor intampina adevarate dificultati in a o transforma in rutina. Parintii la randul lor nu sunt imuni frustrarii, acest lucru nu trebuie trecut cu vederea. Parintii trebuie sa inteleaga ca este absolut normal sa se simta frustrati de refuzul celor mici de a lucra pe un domeniu in care in mod evident au probleme, insa pentru a vedea situatia cu o minte cat mai limpede, uneori este nevoie de o pauza. Sfatul psihologilor pentru parinti este sa incerce sa se indeparteze afectiv si emotional de situatie si sa o priveasca precum o problema de logica, punand accent pe modul in care copilul poate fi motivat si ajutat, nu pe rezultatele imediate.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com