Cum sa iti intretii calculatorul – 6 pasi simpli de urmat

Pentru ca un PC sa functioneze in parametri optimi si pentru a va bucura de el o perioada cat mai indelungata de timp trebuie efectuate periodic cateva operatiuni de mentenanta. Iata mai jos 6 operatiuni esentiale care pot prelungi durata de viata a calculatorului tau :

1. Curata periodic cache-ul si cookiurile ramase in browser.

Poti face acest lucru fie automat, selectand optiunea de clear recent history a browseurului tau, fie manual stergandu-le din folderul in care sunt stocate. Eventual, daca esti o persoana comoda, poti folosi un program gratuit precum CC cleaner care poate face acest lucru periodic.

2. Dezinstaleaza programele pe care nu le mai folosesti, sau pe care le folosesti extrem de rar. Cu cat hard driveul este mai liber, cu atat viteza calculatorului va fi mai mare.

3. Calculatorul boot-eaza greu?

Foloseste comanda msconfig care iti permite sa selectezi manual ce programe sa se incarce la strat-up. (Run => cmd => msconfig => startup si debifezi programele care nu doresti sa se incarce la bootare )

4. Foloseste periodic toolul Disk Cleanup care iti va sterge fisierele inutile de pe hard drive.

5. Tine virusii si programele spyware departe folosind un antivirus bun. Exista variante free precum Avira sau AVG, care insa au limitarile lor, precum si variante contra cost care de obicei sunt mult mai eficiente.

6. Curata interiorul calculatorului odata la cateva luni ! Praful este inamicul public numarul 1 al pc-ului tau!

calculator cu prafNu trebuie sa mergi neaparat la un service IT pentru aceasta operatiune. Ai nevoie doar de un pic de rabdare, un spay cu aer comprimat, una, doua pensule fine, cateva betisoare de urechi (care va vor fi extrem de utile pentru a elimina praful de pe palele ventilatoarelor) si cateva lavete din microfibra.

  • Ca actiune premergatoare, deconecteaza PC-ul de la sursa de curent si apasa butonul power de cateva ori consecutiv, pentru a evita accidente nefericite;
  • Desfa suruburile ce sustin capacul lateral al unitatii;
  • Deschide unitatea cu grija si, cu ajutorul spay-ului cu aer comprimat sufla praful;
  • Cu ajutorul pensulelor curata praful depus pe cabluri si pe componente, iar cu betisoarele de urechi curata cu grija paletele ventilatoarelor de racire.

Sfat: foloseste intotdeauna aer comprimat pentru a sufla praful, nu folosi aspiratorul pentru ca exista riscul sa deteriorezi componentele.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com