De ce un detartraj odata la 6 luni?

Multi dintre noi am auzit de aceasta procedura, insa cu siguranta nu toti am aderat spre una. Pentru a fi pe intelesul tuturor, vom incepe prin a explica ce reprezinta un detartraj.

Acesta este o procedura practicata in stomatologie, de natura neinvaziva, care are rolul de a inlatura placa bacteriana, precum si tartrul sau piatra care se gaseste pe dantura, rolul sau final fiind acela de a rezulta o suprafata dentara neteda si curata.

Ca si tipuri de detartraj, putem vorbi de cel manual si cel mecanic, acesta din urma realizandu-se pe baza de ultrasunete sau aer comprimat.

In ceea ce priveste modalitatea manuala, acesta are ca scop inlaturarea tartrului de la nivel subgingival, in acest scop medicul folosindu-se de instrumente medicale precum sonda, foaia de mirt sau gheara, instrumente trapezoidale, secera simpla sau dubla si chiureta. Astfel, se asigura indepartarea in totalitate a tartrului si din spatiile dintre dinti la care accesul se face, in general, mai greu.

Cat priveste procedura cu ultrasunete, putem spune ca aceasta este printre cele mai des intalnite, deoarece ultrasunetele sunt cunoscute pentru puterea lor de a sparge tartrul, urmand ca aceste fragmente ramase sa fie indepartate cu ajutorul jetului de apa al aparatului. Mai mult, acesta ajuta si ca dintii sa nu se supraincalzeasca, in felul acesta nefiind afectata nici pulpa dentara.

Cu toate astea, chiar daca se opteaza pentru metoda cu ultrasunete, este recomandat ca la final sa se faca o revizuire a oricarui detartraj pe baza unuia de tip manual, acesta din urma fiind util in indepartarea ferma a tartrului supragingival.

Avantajele operatiunii cu ultrasunete constau in faptul ca trauma adusa tesuturilor moi este considerabil mai mica, sangerarile la nivel gingival sunt in cantitati reduse, iar jetul de apa de la final are si un rol de calmare a gingiilor. Insa, cum la orice avantaj trebuie sa existe si un dezavantaj, iata ca de data aceasta partile negative constau in faptul ca pacientul poate dezvolta o sensibilitate crescuta pentru alimentele reci sau dulci.

Desi mai exista un al treilea tip de detartraj, cel sonic, acesta se intrebuinteaza foarte rar, asa ca cele expuse aici sunt cele care va pot reda frumusetea si sanatatea dorita a dintilor.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com