Fotbalul, o industrie de milioane de dolari

fotbalSport vechi, conform ultimelor cercetari, de peste 2000 de ani, popularitatea fotbalului a explodat dupa cel de-al II-lea Razboi Mondial, iar FIFA ( Federation Internationale Football Association) a strans pana in momentul de fata mai multe natiuni membre decat Organizatia Natiunilor Unite iar Cupa Mondiala, organizata o data la 4 ani este aproape la fel de celebra si populara ca Jocurile Olimpice.

In aceste conditii, este natural ca fotbalul, nu doar ca sport ci si ca industrie, sa genereze profituri uriase.

Cel mai bine platit sport din Europa: Salariul mediu al unui jucator de fotbal din Premier League era, in 2006 de aproximativ 1.2 millioane de dolari, iar, desi cu fiecare treapta aceasta suma scade simtitor, jucatorii din liga a IV-a tot se bucura de o foarte decenta suma de 90.000 de dolari pe an, iar un calcul simplu dezvaluie faptul ca acesti jucatori castiga in jur de 7500 de euro pe luna, suma la care se adauga bineinteles diverse prime. In Romania, cel mai bine platit fotbalist in momentul de fata, Ciprian Deac, incaseaza 380.000 de euro anual. Prin comparatie cu aceste cifre, situatia din afara Europei nu este nici pe departe la fel de multumitoare pentru jucatori. In Statele Unite de exemplu, desi salariile jucatorilor au inceput sa creasca treptat in ultimii ani, exista inca destui fotbalisti ce castiga nu mai mult de 12.000 de dolari pe an, un salariu ce, dupa standardele zonei, este aproape ridicol de mic comparabil cu alte ocupatii.

Problema principala ce creaza aceste diferente imense este popularitatea jocului. Pe cand in Europa, America de Sud si chiar Africa, fotbalul se mentine sportul rege, in America de Nord, baseballul, fotbalul american si basketul cu celebrul NBA, se mentin in topurile preferintelor, salariile din respectivele sporturi fiind comparabile, desi nu le depasesc pe cele din fotbalul European.

Patronii de cluburi, printre cei mai bogati oameni: Este un fapt bine stiut ca majoritatea celor ce investesc in cluburi de fotbal isi dubleaza sau chiar tripleaza averea. Acest fapt este demonstrat de situatia financiara a celor mai bogati 10 patroni de cluburi din lume, un exemplu concludent fiind Lakshmi Mittal, patronul controversatei echipe britanice Queen’s Park Rangers din Londra, a carui valoare neta a crescut de la 9.4 milioane de dolari anul precedent, la 28.7 milioane de dolari, in conditiile in care echipa joaca in liga a IIa Coca Cola. Asta demonstreaza ca o echipa de renume nu va genera in mod neaparat cele mai mari profituri, Roman Abramovich, patronul clubului Chelsea, club cotat pe locul 9 in topul celor mai valoroase cluburi din lume – 646 milioane de dolari – a avut in aceeasi perioada o crestere neta de doar 2.7 milioane de dolari datorita costului de operare imens – 73 de milionae de dolari.

Fie ca este vorba de jucatori cu salarii incredibile, de patroni de cluburi extrem de bogati, de marile compani ce sponzorizeaza cupe sau ligi, profiturile generate sunt printre cele mai mari sume generate de orice alt sport din lume. Pe langa aceasta se dezvolta si diverse industrii, de la cea a jocurilor video pe console sau online, la fabricantii de tricouri, fulare si sepci cu numele cluburilor, sportul rege continuand sa creeze oportunitati de castiguri fabuloase.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com