Gheata carbonica, de la inceput si pana zi

gheata carbonicaIn ziua de astazi, gheata carbonica este folosita in toata lumea in diverse domenii, de la aplicatii industriale, la efecte speciale folosite pentru evenimente speciale precum nuntile sau transportul in conditii optime ale marfurilor perisabile. Pe viitor, industria curatoriilor este deja interesata de modalitati de a curata casa cu ajutorul peletilor de gheata carbonica.

Istoria ghetii carbonice

Nu se poate vorbi despre un moment in care gheata carbonica a fost inventata, ci termenul mai corect este de a fi „descoperita” la inceputul secolului XX. Aceasta a fost produsa pentru prima data la nivel comercial in anul 1920, in Statele Unite, iar abia 5 ani mai tarziu a capatat denumirea folosita si in ziua de azi de gheata uscata sau dry ice. Tot in 1925, inghetata Schrafft, faimoasa in acea perioada in orasul New York, a folosit pentru prima data gheata carbonica pentru a impiedica topirea inghetatei in depozit.

Initial, gheata carbonica a fost folosita pentru refrigerarea si mentinerea alimentelor perisabile, chiar mai mult in jumatatea secolului XX decat este folosita in domeniul alimentar in momentul de fata. Aproape orice magazin de inghetata folosea gheata uscata pentru mentinerea produsului rece, pana dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand metoda de refrigerare electrica a devenit mai eficienta din punct de vedere al costurilor.

Gheata carbonica in prezent

Desi aplicatiile cu dry ice s-au dezvoltat si adaptat pe parcursul secolului, metoda de fabricatie a ramas relativ neschimbata, fiind vorba de un proces simplu de presurizare si racire a dioxidului de carbon in stare gazoasa. Abia de curand avansul tehnologic a inceput sa permita folosirea peletilor pentru curatare si sablaj industrial.

In momentul actual, se poate comanda gheata carbonica de pe site-uri precum gheata-carbonica.ro si folosita pentru masini de fum, efecte speciale in bolurile de salata si bauturi, la evenimente si petreceri, dar aceasta este de asemenea utilizata si in medicina, pentru transportul organelor pentru transplant, proprietatile sale pastrand tesuturile in siguranta pentru perioade mult mai lungi decat gheata normala.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com