Inchirierea este principala activitate in piata imobiliara din Romania

inchirieriCu toate ca preturile caselor, apartamentelor si garsonierelor este in scadere, clientii nu se inghesuie sa le cumpere. In toata tara, dar mai ales in Bucuresti, oamenii prefera sa inchirieze locuintele si aleg cu precadere garsonierele si apartamentele cu doua camere. Din cauza crizei economice prin care trece toata lumea, luxul este lasat la o parte si fiecare doreste sa isi satisfaca nevoiile cat mai strict, incercand sa faca economii in orice situatie. Procurarea unui spatiu de locuit este un prilej de a putea face economie si chiar daca in timp, spatiul pe care il inchiriezi va fi platit de catre chiria achitata proprietarului, oamenii prefera inca acessta metoda. Instabilitatea economica prin care trece Romania la ora actuala isi lasa amprenta si asupra pietelor imobiliare care raman cu ofertele de vanzare si reusesc sa vanda mai rar decat cu cativa ani in urma, cu toate ca preturile au scazut simtitor din 2007 – 2008 si pana in prezent. Lipsa banilor lichizi face posibilul cumparator al unei locuinte sa nu isi permita acest lucru si astfel decurge la urmatoarea metoda care ii sta la indemana: inchirierea.

In toata tara preturile la vanzarea si inchirierea locuintelor difera si in mod sigur, in Bucuresti este atins varful graficului. Oamenii cauta spre inchiriere in general garsoniere si apartamente cu doua camere, unde chiria este mai mica si costul cheltuierilor de intretinere este redus in comparatie cu apartamentele mai mari sau cu casele si vilele. In Bucuresti si in toate centrele universitare din tara se vor inregistra cresteri ale chiriilor la garsoniere si apartamente cu doua camere in perioada inceperii noului an universitar. Cresterile vor fi intre 7 si 10 procente. Daca iti permiti sa astepti sa treaca aceasta perioada, ea va fi urmata de un val de scadere al preturilor de inchiriat ale locuintelor – perioada in care este ideal de a-ti procura o locuinta de inchiriat, dupa care pretul se va stabiliza si va ramane asa mai mult timp. In perioada inceperii anului universitar o garsoniera in Bucuresti poate urca pana la 200-220 de euro pe luna, in Cluj pretul unei garsoniere similare este de aproximativ 180 de euro, iar in Timisoara si Brasov variaza intre 140 si 180 de euro pe luna. Vezi aici mai multe imobile din Brasov. Dupa aceasta perioada preturile vor scadea si treptat vor ajunge sa se stabilizeze la un pret cu pana la 10 % mai mic.

Inchirierile de apartamente mai mari, adica de 3 sau 4 camere este facuta mai rar de persoane care au intemeiata o familie cu copii si au nevoie de mai mult spatiu de desfasurare sau de grupuri de cetateni, in general studenti, care isi impart costurile inchirierii apartamentului.

Casele si vilele au preturile cele mai ridicate, cum era de asteptat, si sunt inchiriate cel mai rar deoarece pretul este mai mare, iar cheltuielile de intretinere mult mai ridicate. In general inchirierile spatiilor de acest fel se face pe o perioada mai scurta de timp, comparativ cu a apartamentelor care poate sa dureze si cativa ani. Contrar asteptarilor, in loc sa caute in vederea achizitiei, doritorii cauta sa inchirieze chiar si pensiuni pe Valea Prahovei sau alte zone turistice. Teama unei investitii proaste inca persista, iar cei mai multi prefera sa plateasca lunar o chirie decat sa riste o investitie proasta.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com