Istoria laptopurilor

istoria laptopurilorNevoia de informatie dar si utilitatea computerelor in tot mai multe activitati zilnice au dus la aparitia laptopurilor, acestea oferind performantele unui computer oriunde este nevoie de ele.

Tocmai de aceea, inca din anul 1968, Alan Kay s-a gandit la posibilitatea crearii unui computer portabil. Conceptul sau a fost denumit ’’Dynabook’’ si a fost creat pentru copii, avand scop educational. Datorita lipsei de tehnologie de la acea data, cei de la Xerox Parc au fost nevoiti sa amane crearea primului computer portabil, lucru realizat abia in 1976. Dupa toata aceasta asteptare, cercetatorii au realizat doar 10 prototipuri folosind tehnologie de ultima ora, acestea avand aproximativ 22 kg. si o carcasa asemanatoare unei masini de cusut portabile, insa n-au ajuns niciodata pe linia de productie.

In 1981 cei de la Osborne Computer Corporation, inspirati de realizarea celor de la Xerox, au lansat pe piata primul computer portabil care a avut succes comercial. Acesta a fost denumit Osborne 1 avand o greutate de 10,7 kg si un pret de 1795 de dolari.

Compaq Portable, de dimensiuni asemanatoare lui Osborne 1, dar cu performante imbunatatite, a fost lansat in 1983 la un pret de 3590 de dolari, avand si un succes mai mare pe piata.

Daca facem o comparatie cu ce sunt laptopurile in ziua de azi, putem spune ca Epson HX-20 lansat in 1983 poate fi considerat primul laptop din lume avand o greutate de 1,6 kg si dimensiunile unei coli A4. Totusi, primul laptop din lume vandut sub denumirea de ’’laptop’’ a fost Gavilan SC, care avea o greutate de 4 kg, baterii cu o autonomie de 9 ore si un pret de 4.000 de dolari.

Desi nu se poate spune ca erau laptopuri pentru gaming, ieftine sau ca aveau un design prea asemanator celor din ziua de azi, acestea au deschis era computerelor portabile, dezvoltarea acestora fiind evidenta in ultimii 30 de ani.

La inceputul anilor 1990 au fost scoase pe piata primele laptopuri cu ecran color de cei de la HP si Dell. Japonezii de la Sony, intrati pe piata mai tarziu s-au concentrat pe calitate, iar in anul 1997 lanseaza prima generatie de laptopuri VAIO dotate cu o carcasa subtire de magneziu, un ecran color de 10,4 inci, o greutate de 1,8 kg si o configuratie extrem de puternica la acea vreme. Odata cu acest model a fost deschisa adevarata era a laptopurilor.

Dezvoltarea continua a laptopurilor a dus si la lansarea multor afaceri in domeniu, astfel ca achizitionarea de laptopuri noi sau laptopuri second hand este in ziua de azi la indemana oricui, acestea avand preturi accesibile si configuratii de la cele mai simple la cele mai complexe, pentru a satisface orice client.

De asemenea, tehnologiile actuale permit clientilor configurarea personalizata a computerelor portabile, preturile acestora variind in functie de performantele si calitatea componentelor utilizate.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com