Judetul Dambovita ca centru istoric

dambovitaTermenul de centru istoric duce imediat cu gandul la mari voievozi, la perioadele tumultuoase ale istoriei presarate de razboaie si fapte de eroism despre care se citeste si astazi in manulale de istorie. Exista insa anumite locuri in tara unde istoria se intoarce in timp mult mai departe de Mircea cel Batran, Vlad Tepes sau Constantin Brancoveanu, zone precum Judetul Dambovita, unde cercetarile arheologice au descoperit dovezi de asezari umane inca de pe vremea Paleoliticului.

Este ciudat ca, in lumina acestor descoperiri, sa se vorbeasca de Judetul Dambovita doar in termeni ai istoriei relativ recente. Numerosi domnitori de renume au lasat in resedinta de judet, fosta capitala si resedinta domneasca cunoscuta ca orasul Tragoviste, numeroase monumente de interes istoric si turistic. Anul trecut, un ziar Targoviste atragea atentia asupra indiferentei cu care este tratata aceasta zona de vast interes arheologic, zona in care s-au facut importante descoperiri datand pana la circa 35.000 i.e.n., perioada incipienta de dezvoltare a societatii omenesti.

In zone precum Morteni, Bratestii de Sus sau Odobesti si Genagoesti s-au descoperit un numar impresionant de dovezi ale practicarii agriculturii, dar si ruine ale unor locuinte din lemn si pamant cu podele de lut din perioada paleoliticului. Acestea sunt printre cele mai vechi asezari descoperite pe teritoriul tarii.

Mai mult decat atat, tot in Judetul Dambovita, in comuna Vacaresti, s-a descoperit in fortificatii datate din epoca de bronz un bogat tezaur de arme din argint si aur. Aceste arme fac dovada unei legaturi cu populatiile egeene, datorita detaliilor miceniene usor observabile.

Incepand cu epoca fierului, cele mai comune descoperiri au devenit monezile din diverse ere, perioade si culturi, printre care macedonene, romane sau grecesti. Toate aceste descoperiri fac dovada unei populari constante a teritoriului judetului Dambovita cu mult inaintea formarii poporului roman. Acestea sunt descoperiri de maxima importanta, iar continuarea acestor cercetari ar putea aduce dovezi importante in sustinerea teoriei continuitatii la nord de Dunare.

Din punct de vedere turistic insa, istoria Judetului Dambovita incepe sa capteze interesul abia incepand cu evul mediu cand actuala resedinta de judet, orasul Targoviste a fost numit capitala Tarii Romanesti si resedinta domneasca de catre Mircea cel Batran devenind astfel un important centru istoric, cultural si artistic.

In aceasta perioada s-a construit complexul Curtea Domneasca, astazi cel mai important obiectiv turistic din zona. Vlad Tepes a continuat constructia acestuia, iar Constantin Brancoveanu s-a ocupat de reconstructie dupa ce Curtea Domneasca a fost distrusa partial. Astazi, complexul cuprinde numeroase expozitii de interes, Turnul Chindiei, Biserica Domneasca cu colectia sa de importante portrete ale unor mari voievozi. Muzeul tiparului si al cartii vechi Romanesti, ce gazduieste si astazi cel mai vechi exemplar dintr-un ziar din Targoviste, printre primele ziare aparute in Romania, dar si primul text in limba romana descoperit pana in momentul actual si anume „Scrisoarea lui Neacsu din Campulung„, datata din 1521.

Acestea sunt doar cateva dintre comorile pe care le ascund orasul Targoviste si judetul Dambovita, iar portalurile web precum http://www.etargoviste.ro ofera toate informatiile necesare turistilor pasionati de istorie, ce isi doresc sa se intoarca in timp vizitand aceste fascinante vestigii istorice.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com