Romanii vor reciclare, dar sa castige si ei ceva

santamiaRomânia are mari probleme când vine vorba de gestionarea deșeurilor. Dacă statele nordice, nu numai că reciclează 100% din capacitatea lor internă de deșeuri, dar fac chiar importuri de gunoi pentru a reuși să-și alimenteze centralele industriale, România nu este capabilă nici recicleze totalul de becuri ecologice arse.

De multe ori, organizațiile sau ONG-urile care duc programe de conștientizare și ofere servicii gratuite de colectare se lovesc de reacții ale autorităților locale de genul – ,,Dacă îți dau ție becurile arse și nu le mai arunc la tomberon, la ghenă sau la groapa de gunoi, mie ce îmi iese la afacerea asta? Câți bani îmi dați pe ele?’’.

Și aceste lucruri se întâmplă în pofida tuturor explicațiilor. Ca să ne înțelegem și să luăm un exemplu concret. Recolamp, organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007 și membră a EucoLight, chiar dacă oferă containerele pentru reciclare gratuit și colectează deșeurile gratuit (Nu se percepe taxă de salubrizare), tot întâlnește ,,autorități locale’’ care văd altfel realitatea.
Mai mult decât atât, legea obligă instituțiile de stat să colecteze și să predea selectiv deșeurile, pentru că există o lege care stipulează amenzi.

Trebuie știut faptul că becurile arse n-au nicio valoare economică dar e important ca ele să fie reciclate pentru că sunt periculoase pentru mediu din cauza conținutului de mercur.

Recolamp – Bilanț de 10 ani

În condițiile prezentate mai sus, Recolamp a reușit să colecteze peste 3.500 de tone de deșeuri provenite din becuri și alte materiale cu luminiscență. Printre cei mai mari generatori de astfel de deșeuri se numără Palatul Parlamentului.

Din fericire, această instituție, din 2009 și până în prezent a oferit spre colectare peste 3600 de kilograme de becuri și neoane arse. Dacă facem un calcul simplu înseamnă că în Casa Poporului se ard în fiecare an peste 5.000 de becuri.

Din nefericire, la polul opus în ceea ce privește cantitatea de becuri dată spre reciclare, Ministerul Educației, din anul 2013 până în prezent nu a oferit niciodată niciun deșeu. Altfel spus, în această instituție, de aproape 4 ani de zile, toate becurile sunt ultrarezistente și nu se arde niciunul.

Cu toate acestea, Recolamp în continuare o să facă demersuri pentru a colecta deșeurile provenite din becurile și neoanele arse.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com