Sfaturi pentru a cumpara o camera video profesionala

camera video profesionalaTermenul de camera video profesionala este unul pentru care adesea diverse persoane care lucreaza in domeniu vor avea definitii diferite. Cameramanii care fac aceasta meserie si de zeci de ani pot considera ca se numesc camere video profesionale cele masive si cu un aspect clasic, pe cand amatorii de tehnologie care tin pasul cu modernizarea rapida in domeniu ii vor contrazice cu argumentul ca tendinta este aceea de a fabrica camere profesionale cat mai mici si mai usoare.

In alegerea unei camere profesionale trebuie evitata in primul rand capcana filmuletelor de prezentare care se gasesc pe internet. Aproape orice site de gazduire video comprima mai mult sau mai putin imaginea devenind astfel dificil sa se faca o comparatie cu adevarat folositoare prin aceasta metoda.

Camerele SD sunt de domeniul trecutului

Prima regula pentru cei care doresc sa cumpere o camera video profesionala pentru afaceri sau pentru a transforma un hobby intr-un mod de a face bani este evitarea investirii intr-o camera video SD. Singurele situatii in care poate fi necesara achizitionarea unei astfel de camere sunt cele in care domeniul de activitate dicteaza necesitatea – poate fi vorba de filmarea intr-un studio in care celelalte camere sunt tot camere SD, spre exemplu.

Camerele video HD

In materie de camere video profesionale HD exista numeroase optiuni, fiecare dintre acestea fiind potrivita pentru un anumit tip de filmare. Pentru cei care sunt reticenti sa treaca catre formatul HD sau pentru cei cu experienta in editare video care nu vor sa treaca spre filmatul profesionist fara a experimenta mai intai cu camerele SD este bine de retinut faptul ca aproape orice camera HDV poate transforma filmarile in SD.

Pentru a alege o camera profesionala HD mai trebuie luat in considerare formatul in care aceasta filmeaza in functie de regiunea pentru care se realizeaza filmarea (NTSC sau PAL) iar pentru cei care intentioneaza sa produca filmari mai artistice, camera trebuie sa aiba o optiune de 24p. Optiunea 24p se refera la un format video de 24 de cadre pe secunda care este mult mai usor de utilizat decat optiunile cu mai multe cadre pe secunda si da un rezultat foarte apropiat de cel al camerelor profesionale folosite pentru realizarea de filme artistice. In combinatie cu cateva cunostinte de editare video, o camera cu astfel de optiuni poate produce rezultate finale impresionante.

Tipul de senzor

O alta decizie majora este cea legata de senzor. Cele mai multe camere profesionale pentru cei care abia intra in acest domeniu sunt dotate cu senzori de 1/3″. In general aceasta categorie este potrivita pentru mai toate utilizarile unei camere video in conditii obisnuite insa odata cu cresterea in calitate senzorului pana la 1/2″, 2/3″ si chiar 35mm se observa o imbunatatire clara a a profunzimii imaginii si a performantei in lumina slaba. Senzorii de calitate superioara sunt in mod evident mai scumpi, dar pretul se reflecta in calitatea imaginii.

CCD si CMOS

In momentul actual tranzitia dinspre CCD catre CMOS a fost deja in mare parte realizata, dar exista inca numeroase camere video profesionale cu senzori CCD a caror performanta este ireprosabila. Diferenta dintre cele doua tehnologii este totusi semnificativa astfel ca pentru cumparatorul interesat sa achizitioneze o camera video profesionala noua, senzorii de tipul CMOS sunt cei recomandati pentru a o investitie pe termen lung.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com