Tipuri de harti si utilitatea lor

tipuri de hartiCele mai comune tipuri de harti sunt cele care contin date despre relief, hartile tematice in schimb, se concentreaza pe un anumit subiect de interes, precum temperatura sau nivelul de precipitatii.

Ca sa fie valide, hartile trebuie reactualizate in permanenta pentru a reflecta schimbarile intervenite, cum ar fi de exemplu, pe harta rutiera a Romaniei, kilometri construiti an de an, din Autostrada Soarelui sau, un exemplu la scara mai mare, la destramarea partii est europene a Uniunii Sovietice, granitele schimbandu-se si prin urmare toate tipurile de harti trebuind refacute.

Tipuri de harti

Harti geografice: La deschiderea unui atlas se poate observa imediat ca, de exemplu, harta din Romania este reprezentata de mai multe ori, intr-o varianta geografica, ce prezinta formele de relief detaliat, diferentiate pe culori, ce reprezinta altitudinea, de la verde pentru campie, la galben pentru dealuri si podisuri, dar si maro, din ce in ce mai inchis, in functie de altitudinea muntiilor. O alta reprezentare se concentreaza pe resurse, distributia populatiei, dar si a unitatilor administrative.

Hartile topografice: Sunt cele mai folositoare turistilor, acestea prezentand, pe langa informatiile legate de relief, si orasele, pana la cele mai mici asezari intr-un mod standardizat. Multe tari au institutii specializate ce creaza harti de acest fel, extrem de detaliate, la scara de 1:50.000 ( 1 cm insemnand 500 de metri in realitate), in care zonele de relief sunt reprezentate prin contururi, de obicei linii maro ce conecteaza zonele cu aceeasi altitudine. Hartile topografice sunt folosite si in diverse sporturi ce necesita orientare.

Hartile tematice: Acestea acopera multe domenii, de la clima, la distributia populatiei sau a resurselor. Un exemplu de harta tematica sunt hartile izonlinii, ce conecteaza puncte de valoare egala cu linii, cum ar fi hartile meteorologice ce reprezinta clima in temperatura, presiune atmosferica si nivel de precipitatii. Urbanistii folosesc astfel de harti atunci cand construiesc mall-uri sau supermarket-uri, folosind sistemul pentru a afla ce numar de populatie locuieste la 15, 30 si 45 de minute de zona vizata. Pe langa linii, hartile tematice folosesc in general sistemul culoriilor, de la deschis la inchis, pentru a defini informatii precum densitatea populatiei, natalitatea sau criminalitatea.

Harti online: Hartile online sunt aparute de curand, insa deja intrec in popularitate multe dintre hartile traditionale, cum acestea nu se pot deteriora, nu sunt limitate de marime, in suprafata pe care o acopera si pot reprezenta toate tipurile de harti prin simpla selectare a unei optiuni pentru a schimba stilul de harta afisat. Aceste harti sunt, in general, folosite ca harti rutiere pentru turisti, insa acestea contin adesea informatii de toate tipurile mentionate mai sus.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com