Topul sarbatorilor cu lampioane zburatoare

lampioane zburatoareIdeea de lampioane zburatoare este sinonima cu fascinatia Asiei, cu ritualuri si festivaluri budiste. Luminand cerul noptii, acestea poarta cu sine mesajele si rugaciunile celor care le lanseaza catre divinitate, iar aceasta simbolistica puternica face din ele unul dintre cele mai populare obiecte asiatice preluate cu usurinta in toate culturile occidentale.

In tari precum Japonia, lampioanele servesc o serie de scopuri diferite, de la cele mai obisnuite precum iluminarea, la simbolistica profunda, cum este cazul unor festivaluri precum festivalul Obon sau mai simplu, Bon.

Lampioane de hartie in festivalul Bon

Unul dintre cele mai importante festivaluri din indepartata tara a soarelui rasare, Obon sau Bon, este unul din festivalurile in care lampioanele capata o simbolistica extrem de puternica creand o punte de acces intre lumea celor vii si cea a spiritelor.

Acest festival al mortilor este original si in acelasi timp aminteste pe alocuri de alte traditii de iluminare ale unor lampioane (cele in forma de dovleac de Halloween, spre exemplu) cu scopul de a alunga spiritele, acestea fiind prezente in alte culturi de pe glob. Diferenta este aceea ca in Japonia, lampioanele nu au scopul de a alunga spiritele, ci de a le ghida.

In mod traditional, se plaseaza lampioane pe raurile principale ale oraselor. Aceste toro-nagashi sau lampioane plutitoare, sunt varianta lampioanelor zburatoare gandite sa pluteasca pe raurile considerate legatura cu taramul spiritelor. Este un moment de mare incarcatura emotionala, fiecare lampion reprezentand spiritul unei persone dragi.

Lampioane zburatoare in Taiwan

O alta locatie fascinanta din Asia, Taiwan, are o cu totul alta modalitate de a folosi fascinatia lampioanelor in festivalul dedicat acestora, Festivalul Lampioanelor. Este vorba in cazul acesta de lampioane zburatoare si nu de lampioane ce plutesc pe rauri, insa ideea este asemanatoare, aceea de a proteja de rau si a lumina calea spiritelor. Tema comuna a lampioanelor este aceea de calauze, punti intre lumea celor vii si taramul de dincolo, concepte imprumutate din fascinantele religii ale Asiei de Est.

La origini, in Taiwan, lampioanele reprezentau un simbol al sigurantei, lumina sperantei – asa cum mai sunt numite si erau lansate drept semnal ca orasul din care acestea se inaltau era in siguranta. Astazi, traditia s-a transformat in motiv de sarbatoare, iar lampioanele ce se ridica peste orasele moderne si zgarie nori sunt decorate in culori vii, au diverse forme si poarta cu sine catre cer mesaje, rugaciuni si chiar imagini.

Festivalul lampioanelor in China

In China antica, lampioanele zburatoare erau folosite in mod strategic in timpul razboaielor. In prezent, acestea reprezinta centrul de interes si devin luminile care impanzesc cerul in fiecare a 15-a zi a primei luni dupa calendarul chinezesc. Evenimentul este numit in chineza Shangyuan si marcheaza ultima zi a anului nou lunar dupa traditia chinezeasca.

Este un festival ce se respecta in multe locuri din Asia, ca ultima sarbatoare pentru a incheia Anul Nou Chinezesc. Lampioane zburatoare se pot observa in aceste zile in Indonesia, Malaezia, Hong Kong, Vietnam si chiar in Japonia, dar si in orasele chinezesti de pe restul globului.

Traditia lansarii de lampioane zburatoare se extinde usor si catre alte culturi, fascinatia acestor lumini ce impanzesc cerul noptii calatorind catre inalturi si purtand vise, dorinte si mesaje, captand cu usurinta inimile celor ce le privesc.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com