Unde locuiesti in Bucuresti? Chirie sau locuinta proprie?

rent-or-buy-870x400Daca intrebarea este pusa in felul acesta, raspunsul este evident: locuinta proprie. Lucrurile nu sunt atat de simple precum par, insa. De multe ori, chiria poate sa fie o varianta mult mai buna, mai ales in conditiile in care este destul de greu sa gasesti apartamete ieftine Bucuresti iar sistemele de creditare nu sunt cele mai prietenoase sisteme pe care le vei intalni in aceasta societate. Ramane, asadar, de lamurit daca este mai bine sa inchiriezi un apartament sau sa il cumperi.

Achizitia apartamentului

Romanii obtin confortul psihologic total doar in momentul in care sunt proprietari. Din pacate, putini sunt cei care au suficienti bani pentru a achizitiona locuinte cu banii in mana, asadar, solutia pentru a deveni proprietar este creditarea. Creditarea este, fara doar si poate, un stres destul de mare ce trebuie calculat cu atentie inainte de abordare. Avantajele achizitiei ar fi urmatoarele:

  • Intr-un final vei avea casa ta. Chiar daca acest lucru se va intampla peste 30 de ani, vei putea spune ca esti proprietar;
  • De regula, rata la banca este mai mica decat chiria.
  • Ai posibilitatea de a-ti mobila exact asa cum vrei locuinta si chiar de a face modificari structurale ( atat avreme cat nu afectezi structura blocului).

Din pacate, exista si o serie de dezavantaje:

  • Platesti mult mai mult decat face apartamentul. Daca achizitionezi un apartament de 50 000 de euro, vei plati mult peste 100 000 la banca;
  • Structura se degradeaza in timp, asadar, s-ar putea ca valoarea locuintei sa scada;
  • Nu ai mobilitate.

Chiria apartamentului

Abordarea occidentala este de a sta in chirie. La fel ca si in cazul achizitiei, chiria are avantaje si dezavantaje. Printre avantaje, se numara urmatoarele:

  • Chiria iti ofera flexibilitatea de a te muta oricand, oriunde. Nu te tine nimic intr-un loc. Daca vrei sa te muti intr-o alta tara, poti sa o faci, daca vrei sa te muti intr-un alt oras, poti sa o faci si daca vrei sa schimbi doar strada pe care stai, poti sa o faci.
  • Chiria nu implica cheltuieri de intretinere a locuintei. De regula, daca stai in chirie cel ce se ocupa de buna stare a apartamentului este proprietarul. Nu va trebui sa platesti asigurari, reparatii interioare si exterioare si de multe ori nici macar achizitia de electrocasnice sau piese de mobilier.
  • Chiria nu genereaza stres. O proprietate inseamna un stres, lucru pe care il inteleg din ce in ce mai bine tinerii de astazi. Daca nu detii apartamentul in care locuiesti, in eventualitatea unui cutremur, spre exemplu, nu vei avea riscuri foarte mari.

Dezavantajele chiriei sunt si ele prezente si constau in faptul ca poti intotdeauna sa fii dat afara din propria casa, trebuie sa platesti luna de luna o suma consistenta de bani si nu ai confortul de a fi proprietar.

Tu ce alegi?

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com