Valul de caldura din aceasta vara

caldura mareReporter: Buna ziua, vrem mai intai sa ii multumim doamnei meteorolog Oana Zabos pentru faptul ca a acceptat invitatia de a ne vorbi in cateva cuvinte despre temperaturile extreme cu care ne confruntam in ultimul timp. Spune-ti-ne va rog, in primul rand, daca vremea si temperaturile din aceasta vara sunt intr-adevar ceva neobisnuit?

O. Z: Buna ziua si multumesc pentru invitatie. Intr-adevar, prin comparatie cu vara lui 2011, bogata in precipitatii, ne confruntam cu o alta extrema si anume temperaturi foarte ridicate si o lipsa prelungita a precipitatilor, ce a dus la seceta in mai multe zone ale tarii. Nu pot merge insa intr-atat de departe incat sa alimentez aceasta nevoie de senzational ce da nastere unor speculatii precum ca anul acesta ar dobori recordurile in materie de temperaturi extreme ale tarii noastre. In fapt, aceste situatii, in care se trece de la o vara extrem de bogata in precipitatii la una secetoasa, precum cea cu care ne confruntam, sunt relativ obisnuite si tind sa apara odata la aproximativ 10 ani. Este bine insa ca oamenii sa urmareasca situatia vremii fie la televizior, fie pe site-uri web precum www.vremea15zile.ro si sa nu ignore codurile de avertizare. Indiferent ca doboara recorduri sau nu, caldura extrema este daunatoare in mod special copiilor si batranilor.

Raporter: Tot auzim vorbindu-se despre aceste coduri, ne puteti explica mai exact ce inseamna acest cod portocaliu?

O. Z: Aceste coduri se calculeaza de fapt in functie de discomfortul termic si indicele temperatura-umezeala, cand acestea depasesc un anume prag cum este cazul acestei perioade. Cand indicele se afla peste pragul critic de 80 de unitati iar temperature in jur de 40 grade Celsius, ANM emite averizarea de cod portocaliu. Aceste avertizari sunt emise pentru ca populatia sa se poata proteja ca atare, de asemenea, anumite insitutii au obligatia de a scurta programul angajatilor ce isi desfasoara activitatea afara, de exemplu.

Reporter: Ce zone le sugerati celor care pot parasi mariile orase pentru a se refugia de caldura?

O.Z: In general litoralul Marii Romanesti si in special statiuniile montane prezinta temperaturi mai scazute decat marile orase, pe litoral datorita actiunii Marii Negre iar la munte datorita altitudinii. Daca urmarim vremea pe 15 zile in Constanta de exemplu, vom observa ca acesta este unul dintre singurele judete din sudul tarii ce nu se afla sub cod portocaliu.

Reporter: Va multumim pentru timpul acordat. In incheiere,vom vedea din ce in ce mai multe coduri portocalii in anii ce urmeaza?

O. Z: Nu pot face o prognoza pe un termen atat de lung fara a consulta cu atentie harta meteo pe perioada anilor urmatori, ceea ce va pot spune este faptul ca fluctuatiile de temperatura din acest an nu doboara nici un fel de record, este vorba doar de o vara calduroasa, urmatoarea ar putea fi din nou una bogata in precipitatii.

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com